Costul fundației unui sistem solar în funcție de proprietăţile solului
Cea mai mare variabilă în cazul sistemului de panouri fotovoltaice montat pe pământ este costul fundaţiei. Acesta este în mare parte afectat de condiţiile solului, care trebuie evaluate pentru a stabili designul şi adâncimea fundaţiei. Condiţiile subterane sunt esenţiale pentru orice fundaţie care necesită mutarea sau excavarea solului. Caracteristicile de presiune pe reazem ale solului, prezenţa semnificativă a pietrelor şi corozivitatea solului reprezintă factori importanţi care afectează designul şi costurile fundaţiei. Trebuie, astfel, să efectuaţi o cercetare preliminară a locaţiei. Dacă vă pregătiţi să construiţi un sistem montat pe pământ, va trebui să consultaţi Capitolul 18 din IBC pentru a ajusta anumite criterii de design aplicabile fundaţiilor.
Se recomandă efectuarea unui raport geotehnic privind locaţia dumneavoastră, dar de multe ori acesta nu este disponibil. Departamentul local de construcţii poate deţine anumite clasificări anterioare ale solurilor din zonă. Consultaţi un inginer constructor sau un inginer geotehnic familiarizat cu regiunea pentru a vă ajuta să înţelegeţi condiţiile locale de sol. În mod similar, un inginer geotehnic poate furniza o evaluare preliminară de recunoaştere. Dl Helmich, din cadrul D/PM Engineering, explică: „Pentru evaluările preliminare, Codul Internaţional privind Construcţiile şi codurile anterioare conţin un tabel foarte util. Tabelul 1806.2 prezintă materialele solului într-una din cele cinci clasificări, variind de la argilă şi material argilos la rocă de bază cristalină. În cazul în care oficialii din domeniul construcţiilor consideră că există probleme speciale, aceştia pot solicita un raport geotehnic detaliat bazat pe mostre pentru a caracteriza mai bine materialele.”
În cazul în care sunteţi un constructor care trimite o propunere privind un proiect cu panouri fotovoltaice montate pe pământ, se recomandă introducerea unei clauze în contract care să vă protejeze împotriva condiţiilor subterane, precum pietre sau apa subterană. Pentru locaţiile mai mari, se necesită, în general, efectuarea unui studiu geotehnic. Când se utilizează împreună cu un proiect tehnic bun, acesta reduce costul general al fundaţiei prin reducerea incertitudinii şi permite limitarea dimensiunii fundaţiei la ceea ce este necesar având în vedere condiţiile solului. „În cazul în care există o variaţie mai mare sau o problemă cunoscută legată de soluri, se recomandă efectuarea unui raport geotehnic complet indiferent de dimensiunea proiectului”, declară dl Helmich. „Pentru proiecte mai mici, o abordare mai bună ar fi utilizarea valorilor de referinţă stipulate în Cod. IBC este considerat conservator, dar această evaluare conservatoare poate costa mai puţin în construcţie decât costul adăugat prin cercetarea geotehnică.” Contractanţii trebuie să colaboreze cu proprietarii în etapele preliminare ale unui proiect privind momentul şi modul în care se îndeplineşte clasificarea solului astfel încât incertitudinea privind condiţiile de sol să nu devină o problemă în timpul construcţiei. „Reţineţi,” adaugă dl Helmich, „faptul că solurile variază foarte mult din punct de vedere spaţial, în trei dimensiuni. Acest lucru reprezintă un motiv important pentru a contracta servicii de consultanţă în zonă în vederea eliminării surprizelor costisitoare din timpul construcţiei.”
Un sistem fotovoltaic obişnuit de mici dimensiuni
Conform celor prezentate în cazul acestei Instalaţii solare REC din California, un perforator de mare putere este deseori utilizat pentru a excava găurile în care se toarnă suporţii din beton. Aceşti suporţi sunt utilizaţi pentru a susţine substructura stâlpilor din oţel galvanizat, care, în general, constă într-o ţeavă din oţel de 2-3 inchi. În acest caz, şinele SnapNrack fabricate de AEE Solar sunt instalate pentru a putea monta modulele.
Panouri fotovoltaice montate pe pământ – costul fundaţiei (6 din 15),